Pırlanta 4C Kalitesi

31-05-2019 11:06
Pırlanta 4C Kalitesi

Pırlanta 4C Kalitesi

 

Pırlanta konusunda bilinmesi elzem olan konulardan birisi de, bütün elmasların eşit biçimde oluşmadığı ve her elmas tanesinin benzersiz olduğudur. Elmaslar pek çok şekil, beden, türlü iç hususiyetlere sahiptir. Parlak elmaslar, içlerinde en önemli olanlarıdır. Bu önem unsuru kombinasyona dayanarak, ne derece nadir yapıya sahip olursa o derece değeri çoğalır. Bu ise pırlanta yüzük konusunu değerli ve eşsiz kılmaktadır.

 

Pırlanta hakkında profesyoneller sınıflandırma açısından türlü araştırmalar yapmıştır. Buna göre elmasları sınıflandırmak adına dört mühim unsurun kullanımını sağlayan sınıflandırma sistemi oluşturulmuştur. Bu hususiyetler; 4C ismi verilen, kesim, berraklık, renk ve karat ağırlıkları başlığı ismi altında toplanmıştır. İşlemi biten tektaş yüzük nitelik açısından sınıflandırmasını 4C'ye göre yapılmaktadır.

 

Renk

 

Pırlanta yüzük tercihinde en mühim faktörler arasındaki unsur renktir. Renk konusunda küçük değişiklikler olsa bile değeri önemli ölçüde etkilenir. Aynı berraklık, kesim ve ağırlığa sahip olan 2 pırlanta yalnızca rengi göz önünde bulundurulduğu zaman değer açısından değişiklik gösterir. Pırlanta yüzük çeşitleri, farklı renklerden oluşur. En değerli olanı ise renksiz pırlantadır.

 

Kesim

 

Pırlanta kesim süreci, konunun en ustalık gerektirdiği bölümdür. Tamamen insan eli ile yapılarak, insan elinin değmiş olduğu tek bölümdür. Elmas ne derece iyi kesilirse, aynı şekilde az hasar alır.

 

Bu şekilde fazla ışıltılı ve parlak görünür. Tüketicilerin en mutlu olacağı an, bu an şeklinde tanımlanabilir. Pırlanta yüzükler üç optik ölçüsünden iyi görünmektedir. Parlaklık ismi verilen beyaz ışığın yansıması, yangın ismi verilen rengin yanarak sönmesi ve sintilasyon şeklinde isimlendirilen karanlık ve ışıklı sahalar, yani parlama bölümü, yüzüğün değerini mühim ölçüde etkiliyor.

 

Berraklık

 

Doğada sayısı az olan her şey değerli ve kesinlikle harikadır. Tektaş yüzük için kullanılan pırlanta, içerik şeklinde çiziklere, yüzey düzensizliklerine, lekelere sahip. Pırlanta yüzüklerin lekesi ne kadar az olursa, berraklık konusu da ters oranda artacaktır.

 

Karat Ağırlığı

 

Pırlantaları pırlanta yapıyor olan bir başka önemli konulardan birisi, karat ağırlığıdır. Elmas ağırlıkları, metrik karat şeklinde de açıklanmıştır. Metrik karatın kısaltılmış hali ''ct'' şeklinde tanımlanabilir. Pırlantaların karatlarına göre tektaş yüzük fiyat farkının ve parlaklık gibi vaziyetlerin değişeceğini söylemek mümkündür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.