Pırlanta Seçiminde 4C Kuralı

19-03-2024 17:08
Pırlanta Seçiminde 4C Kuralı

Pırlanta Seçiminde 4C Kuralı

Pırlanta seçmek, göz alıcı ve özel bir mücevher edinmek için heyecan verici bir süreçtir. Fakat bu süreçte, pırlantanın değerini ve güzelliğini belirleyen temel unsurları anlamak önemlidir. İşte tam da bu noktada 4C kuralı size yardımcı olur! Bizim de sıklıkla bu konu ile ilgili aldığımız sorulara cevap niteliğinde en basit şekilde pırlantanın değerini belirleyen 4 faktörü sizlere anlatmak istedik. 4C, bir pırlantanın değerini ve güzelliğini belirleyen 4 temel özelliğin kısaltmasıdır: Cut (kesim), Carat (karat), Clarity (berraklık), Color ( renk).

 
Karat: Pırlantanın ağırlığıdır. Bir karat 200 miligrama, gramın ⅕’ine eşittir. eşittir. Karat büyüdükçe pırlantanın ağırlığı büyüklüğü ve fiyatı artacaktır.


Renk
: Bir pırlantanın renk yokluğunu ölçer. Bir pırlantada ne kadar az renk varsa, o kadar arzu edilir ve değerlidir. D'den Z'ye kadar 23 renk derecesi vardır; D, bir pırlantanın hiç tespit edilebilir rengi olmadığı ve Z, bir pırlantanın "açık" renge sahip olduğu, sıcak tonlar içerdiği anlamına gelir. Renk derecesi bir taşın fiyatını etkiler, ancak bir ila üç renk derecesi arasındaki farklar eğitimsiz gözler tarafından kolayca tespit edilemez. Bir uzman tarafından değerlendirilmesi uygun olur.

Kesim: 4C'nin belki de en önemli unsurudur. Kesim, bir pırlantanın şeklini değil, daha ziyade yuvarlak parlak pırlantalar için işçilik kalitesini (fasetlerin oranı ve düzeni) ifade eder. Bir pırlantanın kesim kalitesi, parlaklık, ışıltı ve ateş olarak bilinen görsel özelliklerini doğrudan etkiler. Kesim dereceleri "Mükemmel" ile "Zayıf" arasında değişir. Piyasadaki pırlantaların büyük çoğunluğu "Mükemmel" ila "Çok İyi" kesim derecesine sahiptir. "Zayıf" kesimli pırlantalar ise genellikle cansız ve donuk bir görünüme sahip olacaktır.

Berraklık: Bir pırlantanın içerdiği küçük izler, oluşurken içinde hapsolan mineraller ve çatlakların miktarını, boyutunu ve yerleşimini ölçer. Bu izlerin sayısı, türü, rengi, boyutu ve konumu da pırlantanın değerini etkiler. Taşın temizlik derecesi, yeterli ışıklandırma altında, 10 kat büyütme sağlayan bir mercek ile uzmanlar tarafından incelenerek belirlenir. VS2 veya SI2 derecelerine pırlantalarda kadar genellikle çıplak gözle görülebilir kusurlar bulunmaz.

4C kuralını göz önünde bulundurarak bütçenize ve zevkinize en uygun pırlantayı seçebilirsiniz. Her bir özelliğin pırlanta üzerinde farklı bir etkisi olduğunu ve 4C'nin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini unutmayın.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.